Две-трети, а може би и повече, от трупата  на Народния

...
Две-трети, а може би и повече, от трупата  на Народния
Коментари Харесай

Да бъдеш артист не оправдава всичко: Жорета Николова

" Две-трети, а може би и повече, от трупата  на Народния спектакъл НЕ желае оставката на шефа Васил Василев. И не тъй като той е идеален, а защото  прави работата, която изисква позицията му, без пристрастия и съобразено със закона. Въпреки че НТ е креативна институция, закони и правила в нея би трябвало да има.

Използването на т.нар " занимаване с изкуство " като опрощение за всичко, е неприемливо. Каквото важи за мен, това би трябвало да важи и за този до мен. Когато не можеш да се вместиш в този честен кодекс, ти нарушаваш правата на общността, за което понасяш своята отговорност. Причини да се делим-дал Господ, всеки мисли, че е център на вселената, само че дано има нещо, което е над правата, които сами си делегираме. Това не е уравниловка, а ценене на другия, на общността. Има маргинали, които мъчно, само че в някаква степен сполучливо, живеят по свои правила и заплащат цената за това. Навремето Иван Станев, надарен, бунтовник, несклоняем към тази уредба на света, в никакъв случай не изиска нищо от страната, даже я напусна, ходя и върви по своя бодлив, уединен път, искаше да бъде СВОБОДЕН създател и е подобен.

Ние, обаче, сме натрупа, изкуството ни е КОЛЕКТИВНО - нашата алтернатива не е тази.  Бунтът в прегръдката на институцията, която и да е тя, не е морал, а безчинство.

Не разбирам за какво мотивациите да се утвърждава и поддържа шефа на НТ се четат само като низки, жалки, мерзки, като плашливост, за какво се употребяват избрания като: хранилки, подлоги и тем сходни? Нима други учредения не са вероятни? Защо всяка позиция би трябвало да е безусловно плод на зло, на пресметлив интерес, заплати и политика? Това допускане е тоталитарно в същината си.  А и длъжни ли са всички да са герои, вие такива ли сте? Нека има и простосмъртни. Освен това, в случай че бъдем гъвкави в нападките, белким т.нар герои в предните редици на опълчението не могат да бъдат упрекнати в гореспоменатите мотивации? Нима те истински се отхвърлиха от нещо? Нима нещо истински рискуваха? Не мисля. В това, обаче, те не са били упрекнати, точно тъй като съществува концепцията за уважаване на непознатите избор, усет, желание и разбирания. Истинският морал регистрира опцията за разлики, дано не забравяме това.

И последно-боя се, че, в случай че продължаваме да хвърляме цепеници в огъня на тази отвратителна кавга, някой ще " изгори " и, както споделя Камю посредством своя Калигула - " ще останем вечно отговорни ", написа звездата на Народния спектакъл Жорета Николова.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР